Tech: Trust GXT 865 Asta

Geplaatst: 29 november 2018 16:00
Aangepast: 31 maart 2024 16:46
-

Het toetsenbord, iedere gebruiker van een pc heeft er één nodig. Het stukje randapparatuur vormt het verlengstuk van iemands vingertoppen, of deze nu worden benut om lappen tekst te typen of om door een game te navigeren. Een toetsenbord - of eerder wat voor type je verkiest - is dus een vrij persoonlijke keuze. Toch lijkt iedereen te zweren bij een mechanisch toetsenbord en laten we membraantoetsenborden liever achterwege, als het even kan. Maar ja, niet iedereen heeft het budget om een mechanisch toetsenbord in huis te halen, vooral niet als deze ook nog eens leuke kleurtjes onder de toetsen moet hebben. Enter Trust, die met de GXT 865 Asta voor de budgetpakkers de perfecte oplossing verschaft.

Trust GXT 865 Asta
Gameliner.nl

Asta-blieft, een betaalbaar mechanisch toetsenbord

De Trust GXT 865 Asta is namelijk een volledig mechanisch backlit toetsenbord, welke voor nog geen zes tientjes op te pikken valt, waarmee ik met enkele zekerheid kan zeggen dat Trust een redelijk unieke positie in de markt weet te pakken. Bij de aanschaf van een toetsenbord is het budget vaak de allesbepalende factor wanneer het op luxe aankomt, waarbij de mensen met wat minder centen tot voorheen genoegen moesten nemen met semi-mechanische toetsen of zelfs de membraan-variant. Met de introductie van de GXT 865 Asta duikt Trust dus in een gat wat maar al te graag gevuld wil worden. Voor de pc-gamer die het allemaal niet zo breed heeft, is het gevoel van een mechanisch toetsenbord nu in handbereik, al moet die wel enige concessies doen in personalisatie of luxe.

De GXT 865 Asta heeft namelijk al zijn pijlen gericht op de lineaire mechanische switches, die zorgen voor responsieve aanslagen zonder daarbij het geluid te maken welke je misschien kent van de bekende Cherry MX switches. Het toetsenbord maakt namelijk gebruik van eigen rode switches, welke volgens Trust ook garant staan voor vijftig miljoen aanslagen. Cherry MX of niet, door het gebruik van lineaire switches stelt de GXT 865 Asta je in staat om met zo min mogelijk druk iedere toets te bedienen, wat misschien wel even wennen is voor de mensen die van een membraantoetsenbord afstappen. Voor die groep kan de hoogte van de toetsen ook wel even wennen zijn.

Trust GXT 865 Asta2
Gameliner.nl

Brengt wat kleur in je leven

Anywho… het oog wil ook wat, vooral het gamer-oog. Om esthetisch ook een beetje mee te tellen binnen het hele toetsenborden-spectrum is de GXT 865 Asta voorzien van gekleurde backlighting. Even voor de duidelijkheid, dit betekent dus niet automatisch dat we met RGB van doen hebben, want dat is dus niet het geval. In plaats van in te stellen kleurenschema’s, heeft iedere rij toetsen van deze Trust een eigen kleur; wit, rood, oranje, groen, blauw en paars om precies te zijn. Hier valt niet aan te tornen. Het enige wat jij als eindgebruiker kunt instellen, is de helderheid ervan of één van de geprogrammeerde effecten, waarvan ripple, wave, breathe en het bijhouden van de toetsaanslagen de bekendste zijn. Er bestaat ook een optie om alleen de escape-knop, de WASD-toetsen en de pijltjestoetsen te laten oplichten, wat voor sommige gamers misschien meerwaarde heeft.

Dit hele gebeuren met de kleuren heeft zowel voor- als nadelen. Het allergrootste voordeel is dat de GXT 865 Asta door diens minimalistische personalisatie ook geen software nodig heeft. Alles valt rechtstreeks vanaf het toetsenbord in te stellen met een simpele druk op de Fn-knop. Dit geldt ook voor de direct access media-knoppen, welke verwerkt zijn in de eerste elf F-toetsen. Hiermee kenmerkt dit toetsenbord zich grotendeels door diens eenvoud. Er is geen overvloed aan knoppen die het allemaal onoverzichtelijk en lomp maken en je hebt niet nóg meer software op de achtergrond draaien. Het grootste nadeel hiervan is dan weer wel dat er weinig te kiezen valt. Beggars can’t be choosers. Vind je die kleurtjes maar niks, dan ben je ‘shit out of luck’. UItzetten is altijd nog een optie, maar dan is blind typen wel een aanrader. Met de kleuren geheel uit - vooral in het donker - is de zichtbaarheid van de letters namelijk wel erg laag.

Trust GXT 865 Asta3
Gameliner.nl

Simpel, stevig, duurzaam, maar met een paar kleine minpuntjes

Toch heb je met de GXT 865 Asta - mits je kunt leven met dat kleurenverhaal - een uitstekend mechanisch toetsenbord te pakken en dat allemaal voor iets meer dan een halve meijer. Ondanks dat we hier met een stuk plastic van doen hebben, voelt de GXT 865 Asta stevig en van prima bouwkwaliteit aan. Zelfs de meegeleverde ‘key puller’ onder het toetsenbord - waarmee je elke toets van zijn switch kan lospeuteren - is een vernuftige toevoeging, al heb je deze uitsluitend nodig wanneer je flink over je toetsenbord hebt geknoeid en je onder je toetsen moet zijn. Spill proof is de Asta namelijk niet, maar wat wil je voor dat geld. Ook de gevlochten USB-kabel is van voldoende lengte, dus ook daar valt niet over te mekkeren.

Het enige waar ik echt wat negatiefs over kan melden, is het bijgeluid dat de toetsen maken. Je kunt bijna beweren dat de toetsen ‘zingen’ bij het loslaten ervan, alsof je een veer onder de toets hoort resoneren. Nu let je er misschien na verloop van tijd niet meer op - en wanneer je als een hardcore gamer met je headset op je noedel zit, merk je het sowieso al niet - maar het bijgeluid kan wel voor wat ergernis zorgen. Het is niet luid, maar het is wel zo’n subtiel geluid welke je toch wel hoort, vooral wanneer je erop gaat letten. Tot slot is het ook wel jammer dat de GXT 865 Asta niet over een polssteun beschikt, vooral gezien we met behoorlijk hoge toetsen van doen hebben, maar goed… dat zal wederom met die prijs van doen hebben.

Trust GXT 865 Asta4
Gameliner.nl

Eindoordeel van Patrick Meurs

En zo kan ik tot de conclusie komen dat Trust met de introductie van de GXT 865 Asta een briljante zet heeft gedaan. De Asta biedt het comfort van lineaire mechanische switches, software-vrije backlighting, uitstekende bouwkwaliteit en een strak design, zonder daarbij een kneiter van een gat in je budget te slaan. Potentiële kopers dienen wel in de smiezen te houden dat met het kleurenschema niet te frunniken valt en dat de toetsen niet zo stil zijn als je zou willen, maar als je jezelf daar eenmaal overheen hebt gezet, heb je een magnifiek mechanisch toetsenbord voor een zeer vriendelijke prijs.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord