Volg hier al het nieuws in de zaak FTC vs Microsoft

De Amerikaanse Federal Trade Commission heeft een rechtszaak aangespannen tegen Microsoft vanwege diens overname van Activision Blizzard. Lees hier al het nieuws vanuit de rechtszaal in San Francisco.

Op de eerste dag van de rechtszaak hebben we onder andere geleerd dat Microsoft graag andere studio's overneemt. Zo vertelde Phil Spencer dat Microsoft Bethesda overnam voor Starfield. Volgens Spencer was deze stap nodig om met Sony te kunnen concurreren, die op dat moment een veel groter marktaandeel had. Ook verklaarde Spencer dat Microsoft bezig was met een overname van Zynga en dat de groene gigant ook zat te azen op SEGA en Bungie. Volgens Microsoft stonden er wel 100 ontwikkelaars op de longlist van potentiële kandidaten.

Op de derde dag van de rechtszaak hebben we voornamelijk Sony's zorgen betreffende de overname mogen horen. Hoewel SIE-hoofd Jim Ryan had aangegeven dat PlayStation niet bang is voor de Microsoft-Activision deal, heeft hij in de rechtbank toch wat te zeggen gehad over de overname. Bij Sony gingen de alarmbellen rinkelen nadat Xbox-baas Phil Spencer een lijst had gedeeld met Activision-games die Microsoft op PlayStation zou houden. Zo stonden er voornamelijk oude games op, zoals Overwatch, maar niet Overwatch 2. Dit baarde PlayStation-chef Jim Ryan zorgen. Daarop antwoordde Spencer dat Call of Duty op PlayStation zou blijven. Toch vond Ryan het een oneerlijk aanbod, dat niet genoeg rekening hield met de impact die het heeft op PlayStation-gamers. Jim Ryan verdedigde op zijn beurt dan wel weer de third-party PlayStation-exclusives door te stellen dat het ontwikkeltraject daardoor vergemakkelijkt wordt. De FTC stelt juist dat exclusives de concurrentie schaden.

Daarnaast is er uit een onlangs vrijgegeven e-mailwisseling tussen PlayStation-chef Jim Ryan en voormalig CEO van Sony Computer Entertainment, Chris Deering een nieuwe invalshoek onthuld. Ryan was van mening dat het er bij de overname van Activision Blizzard door Microsoft niet om ging games als Xbox-exclusives te verkrijgen, wat ingaat tegen de argumenten van Sony tegen de deal, waaronder de angst dat Microsoft Call of Duty exclusief voor Xbox zou kunnen maken of PlayStation-versies van de game zou kunnen saboteren. Microsoft bood Call of Duty voor drie jaar aan op PlayStation, maar Ryan noemde het aanbod "op veel vlakken ontoereikend". Microsoft bood Sony uiteindelijk een deal voor tien jaar aan voor Call of Duty op PlayStation, maar deze moet nog worden ondertekend. De Competition and Markets Authority in het Verenigd Koninkrijk onderzocht aanvankelijk de mededingingsbezwaren voor Call of Duty, maar liet die voor de console varen en blokkeerde uiteindelijk de deal vanwege mededingingsbezwaren voor de cloudmarkt.

Ook lijken er dingen aan de kant van Sony in de rechtszaal niet helemaal goed te gaan. Vanwege een redactiefout van Sony in de zaak FTC tegen Microsoft, waarbij vertrouwelijke financiële informatie onjuist werd geredigeerd, werden er details onthuld over vertrouwelijke financiële informatie en vervolgens uit de bewijsstukken van de rechtbank verwijderd. Sony heeft per ongeluk vertrouwelijke financiële informatie met een pen bewerkt, waardoor de bewerkingen zichtbaar werden bij het scannen en gevoelige details aan het licht kwamen. De onthulde informatie omvat de gerapporteerde kosten van 212 miljoen dollar over vijf jaar met 300 werknemers voor Horizon Forbidden West, evenals het feit dat 1 miljoen gamers exclusief Call of Duty spelen. Sony heeft naar verluidt ook verklaard dat er nog maar één Call of Duty-game gegarandeerd naar PlayStation komt, wat mogelijk onzekerheid over toekomstige exclusiviteitsovereenkomsten impliceert.

Microsoft heeft in hun verdedigingspleidooi een bommetje in de rechtszaak laten afgaan. Ondanks dat Sony er nog niets officieel over heeft bevestigd of bericht, hebben zij ingebracht dat Sony later dit jaar met een nieuwe PlayStation 5 op de markt gaat komen. Het gaat daarbij om de PlayStation 5 Slim, een kleiner model dan de PlayStation 5 consoles die we nu kennen. Niet alleen het formaat, maar ook het prijskaartje is aan de kleine kant. Om de PlayStation 5 Slim te bemachtigen moet je namelijk 399,99 euro neertellen. Dat is al een stuk minder dan wat een normale PlayStation 5 vandaag de dag kost.

Wanneer er meer nieuws is over de zaak FTC tegen Microsoft, updaten we dit nieuwsbericht.

BRON Rechtszaak FTC vs Microsoft

Over auteur Claudia Tjia

Claudia Tjia Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Tags

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?