Tech: Philips Momentum 279MRIV - Prachtig beeld en geluid

De beeldschermen van tegenwoordig zijn al bijna niet meer te vergelijken met die van een aantal jaar geleden. Gamers willen namelijk steeds meer en de markt springt hierop in door allerlei beeldschermen aan te bieden met HDR en 4K. Dat je grafische kaart dit ook nog even moet trekken, maakt in dit specifieke geval niet direct uit. Het beeldscherm dat ik de afgelopen dagen heb mogen gebruiken, is namelijk speciaal gemaakt voor de Xbox Series. Nu heb ik geen Xbox dus ik heb het beeldscherm gewoon op mijn bureau geplaatst en getest met de pc. Welkom bij de review van de Philips Momentum 279MRIV monitor.

Even alles op een rijtje

Voordat ik al mijn ervaringen met je ga delen over de Philips Momentum, kijken we eerst even naar alle technische specificaties. Het model dat ik getest heb, is wat kleiner dan de andere modellen die Philips heeft en is 27inch, wat betekent dat het gaat om een totaal van 3840x2160 pixels. Het belangrijkste is dat het een 144hz 4k-beeldscherm is dat ook nog eens HDR 10 ondersteunt. Omdat het gaat om een beeldscherm van Philips is er spraken van ambiglow, waardoor de randen van de achterkant vol zitten met LED-lampjes. Dit heeft zeker zijn meerwaarde als je aan het gamen bent in een donkere kamer, maar anders voegt het weinig toe. Ik heb dit in ieder geval niet nodig om mijzelf echt in te leven in een game of film.

Het uiterlijk van het beeldscherm heeft meer weg van een tv en dat is niet heel verrassend als je ziet dat het speciaal voor de Xbox Series is ontworpen. Hoewel het beeldscherm aardig groot is, is het vooral de standaard die erg veel ruimte in beslag neemt. Nu heb ik sowieso een klein bureau, maar de standaard steekt wel erg ver naar voren en neemt daardoor veel plek in. Bij de grotere schermen zit hier een soundbar aan vast, maar dat is niet het geval bij model 279MRIV. Dit betekent niet dat je speakers moet kopen, want het beeldscherm komt met ingebouwde speakers. Dankzij de grote standaard is het wel eenvoudig om het beeldscherm in elkaar te zetten. Het beeldscherm is verstelbaar in hoogte en je kunt het naar je toe kantelen.

Toen ik het beeldscherm aan het aansluiten was, was het eerste wat opviel de gigantische adapter die het beeldscherm van stroom voorziet. De Philips Momentum gebruikt dan ook flink wat stroom en valt het daardoor in de G-categorie. Daar vallen tegenwoordig de meeste beeldschermen en televisies onder dus heel ongewoon is het niet. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de adapter op het bureau neer te zetten, al oogt dit niet heel netjes. Wat ook direct opvalt, is dat de Philips Momentum meer dan genoeg poorten biedt. Er zijn namelijk drie HDMI 2.1, één DPI 1.4, één USB-C en USB-B poort en nog eens vier USB-3.2 poorten aanwezig. Dit betekent dat je met gemak je pc, Nintendo Switch, Xbox Series en PlayStation 5 kunt aansluiten. Het beeldscherm wordt dan ook netjes geleverd met een HDM 2.1 kabel, Displayportkabel en een USB-C kabel. Doordat deze zich allemaal aan de achterkant bevinden en ook wat dieper gelegen zijn, is er direct sprake van kabelmanagement. Het enige nadeel is dan ook dat de aan-en-uitknop bijna halverwege de achterkant van het beeldscherm zit. Je moet hierdoor aardig reiken om de knop te gebruiken en dat is vooral onhandig wanneer je de instellingen wilt veranderen.

onbekend

wow, wat een goed beeld

Het beeldscherm is mij ontzettend goed bevallen. Doordat je het beeldscherm kunt kantelen en draaien, is de kijkhoek altijd goed. Dankzij het IPS-scherm en HDR-ondersteuning kun je genieten van levende kleuren en een realistisch beeld. Games als Halo: Infinite, God of War en Assassin’s Creed: Valhalla zien er dan ook fantastisch uit, waardoor je echt de game in wordt gezogen. Omdat mijn oude beeldscherm geen HDR en IPS heeft, merkte ik direct het verschil. De Momentum leent zich hierdoor ook goed voor het kijken van films en dat wordt nog eens versterkt, doordat de ingebouwde speakers van hoge kwaliteit zijn. Ik ben iemand die het fijn vindt als een beeldscherm een ingebouwde speaker heeft, maar de kwaliteit is niet altijd even goed. Aangezien de Momentum speciaal ontworpen is voor de Xbox Series had ik kunnen verwachten dat het met de kwaliteit van de speakers wel goed zou zitten, maar toch was ik verbaasd. Het geluid is ontzettend helder, waardoor je met muziek luisteren, gamen en film kijken gewoon goed geluid hebt. Philips heeft dan ook gebruik gemaakt van de DTS-sound technologie.

Het enige nadeel van de Philips Momentum is dan ook dat het ontzettend fel licht geeft. Ik heb geprobeerd om de felheid te verminderen, maar dat mocht niet baten. Hierdoor is het vooral in het begin echt even wennen en is dark modus voor de meeste programma’s echt een noodzaak. Ik kan mij wel voorstellen dat dit probleem een stuk minder aan de orde is als het beeldscherm wat meer van je af staat. Als laatste wil ik nog even benoemen dat het beeldscherm een reactietijd van ongeveer 3ms heeft, waardoor de vertraging minimaal is. Dit is vooral handig als je vlotte online games aan het spelen bent of interesse hebt in de esport-games. Al is het bijna zonde om het beeldscherm alleen daarvoor te gebruiken.

onbekend

Eindoordeel van Anita van Beugen

Na het testen van de Philips Momentum 279MRIV is het niet heel verrassend dat het in 2020 de winnaar was van de Red Dot prijs. De kwaliteit van de speakers zijn voor mij het beste onderdeel van het gehele beeldscherm, maar de rest van de specificaties zijn ook van hoog niveau. Een 4k-beeldscherm dat draait op 144hz met 3ms snelheid en ook nog eens IPS, HDR en ambiglow heeft, betekent dat alle goede elementen aanwezig zijn. Hierdoor ben je helemaal klaar voor de next-gen. Je moet hier wel een flinke prijs voor betalen, want het scherm kost tussen de achthonderd en duizend euro. Doordat de standaard erg stevig is, hoef je niet bang te zijn dat er iets met het beeldscherm gebeurt. Het enige minpuntje is dan ook het beeldscherm nogal fel is aan de ogen en dat het veranderen van de instellingen weinig effect lijkt te hebben. Als je kijkt naar wat de Momentum te bieden heeft dan is dit niet heel rampzalig, maar het zorgt er wel voor dat het geen perfect beeldscherm is.

Over auteur Anita van Beugen

Anita van Beugen Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?