Arcades zijn online en offline in opmars

Mensen uit de jaren ’80 kunnen zich het iconische geklingel van een echte arcadehal vast nog wel herinneren. De combinatie van het in de rij staan voor je favoriete kast - echte spelers leggen gewoon een muntje op de hoek -, de rokerige ruimtes en het hoogpolige tapijt wordt gezien als nostalgie, maar helaas verdwijnen er steeds meer arcadehallen uit het hedendaagse straatbeeld. Gelukkig hebben een aantal de tand des tijds weten te overleven en komen er meer en meer ondernemers bij die dat gevoel van weleer missen en terug willen brengen naar de jeugd van vandaag. Ook game-ontwikkelaars en uitgevers spelen vol in op de nostalgie-factor en niemand doet dat beter dan Konami.

onbekend

Van AAA naar Pachinko

De meesten van ons zullen Konami voornamelijk kennen van de diverse games die ze door de jaren heen hebben uitgegeven. Denk hierbij aan titels zoals Silent Hill, Metal Gear Solid en Pro Evolution Soccer. Dat zijn echter niet de grootverdieners van Konami. De Japanse onderneming verdiend namelijk vele malen meer omzet met diens Pachinko-machines, mobile games, trading cards en arcadekasten. Pc- en consolegames schuiven steeds verder naar de achtergrond. Met goede reden, games produceren is namelijk ontzettend duur wanneer je deze afzet tegen de productie van de andere inkomstenbronnen.

Om even een voorbeeld te geven; de release van Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain heeft naar zeggen tachtig miljoen dollar gekost. Nu is dat natuurlijk erg veel geld, maar dit zijn kosten waarbij marketing- en pr-afdelingen astronomische bedragen opslurpen. Nu is MGS 5 gelukkig winstgevend gebleken, maar het komt vaak genoeg voor dat een game dat niet is. Konami lijkt hierop te hebben geanticipeerd en heeft daardoor ook aangekondigd niet langer in grootschalige AAA-titels te investeren. Daarentegen gaan ze juist meer de mobile gaming- en Pachinko kant op. Hierbij gaan immers minder marketingkosten gepaard en zijn de ontwikkelingskosten relatief laag.

Arcade leeft in Europa

Hoewel Konami voor het merendeel actief is in Azië met diens Arcadekasten en Pachinko machines, is Europa ook flink in de bloei. Amsterdam heeft er een mooi aantal bijgekregen in de vorm van Blast Galaxy en de TonTon Club en ook buiten Nederland is er een mooie groei waarbij het ouderwetse Arcade-gevoel weer in opmars is. Zo hebben de grote steden van Frankrijk mooie arcades, met als hoogtepuntje Arcade Street in Parijs.

In de Scandinavische tak van Europa zijn de spelers voornamelijk actief binnen het digitale domein. Zo weet het Noorse CasinoMidnight onwijs veel bezoekers te trekken voor hun online speloverzicht en de diverse aanbiedingen die ze op een rij zetten. De brede catalogus heeft voor ieder type speler wel wat te bieden en zelfs gamers komen aan hun trekken bij het spotten van bekende franchises. Fysiek heeft Noorwegen ook nog wat in de pap te brokkelen. Zo is de Tilt Bar in Oslo gevuld met een goed aantal flipperkasten en specialiseert House of Nerds zich meer in de hedendaagse games op de consoles en pc’s. Hoewel Europa vooralsnog niet op hetzelfde niveau als de Japanse Arcades zit, kunnen we de huidige opmars van arcadehallen alleen maar toejuichen. Langzaam maar zeker komen de arcades terug in het straatbeeld en wij kunnen niet wachten tot we weer in de rij mogen staan op het hoogpolige tapijt.

Tags

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?