Top 10: Beste games van 2023 (januari - maart)

Geplaatst: 31 maart 2023 20:00
Aangepast: 1 april 2023 11:07
-

Dit jaar zijn we abnormaal sterk begonnen in gameland. 2022 voelde misschien als een mager jaar met slechts een handjevol zwaargewichten erin - zoals Elden Ring en God of War: Ragnarök - maar het lijkt erop dat 2023 één van de beste gamejaren ooit gaat worden. We zijn pas het eerste kwartaal door en we hebben nu al games mogen spelen die niet zouden misstaan in de dialoog voor GOTY. Vandaag laat ik je weten welke games je absoluut niet mag missen. Even voor de goede orde: deze lijst bevat geen remasters, ports, heruitgaven of uitbreidingen. Dit zijn de beste games van 2023 tot nu toe!

Top10 beste games 2023 januari maart1

10. Atomic Heart

Ja, we beginnen meteen met een flink controversiële titel, maar het is er een die we simpelweg niet kunnen negeren. Atomic Heart is Xbox' populairste release van 2023 tot nu toe en het is niet moeilijk om je in te beelden waarom. Tuurlijk valt er wat te zeggen over de manier hoe het verhaal in elkaar steekt en hoe er technisch zo nu en dan een schroefje los zit. Atomic Heart heeft echter ook hoogtepunten; momenten van absolute klasse. Zo is de combat ontzettend bruut, heeft het een belachelijk goede soundtrack en is het een grafisch pareltje met prachtige vergezichten. Deze momenten zorgen ervoor dat Atomic Heart - ondanks de tekortkomingen - een mooi plaatsje weet te bemachtigen in de top 10. Ik ben reuze benieuwd wat de toekomst gaat brengen voor ontwikkelaar Mundfish en hun ambitieuze visie.

Top10 Beste Games Atomic Heart

9. Wild Hearts

EA en KOEI TECMO hebben bewezen dat ze meer kunnen leveren dan een simpele Monster Hunter rip-off. Een soortgelijk game is allemaal leuk en aardig, maar je hebt natuurlijk bestaansrecht nodig. Wild Hearts weet hoge ogen te gooien dankzij de unieke toenadering als het gaat om combat. De gigantische Kemono zien er gruwelijk creatief uit en de middelen die de jagers krijgen om de balans op te maken zijn zeer vermakelijk. Wie wil er nou niet een enorme hamer van bamboe bouwen? Of in een toren gaan zitten alsof je een pro bent in Fortnite? Wild Hearts is een typische game die je heerlijk met je vrienden kan spelen en die voor talloze uren vermaak zorgt. Ondanks de technische mankementjes en het niet al te originele idee weet Wild Hearts zich goed te mengen in het gesprek over de beste actie/RPG's van dit jaar.

Top10 Beste Games Wild Hearts

8. Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon

Wat wel een ontzettend origineel idee was, is het concept achter Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon. Wanneer je denkt aan de iconische Umbra Witch, denk je waarschijnlijk niet aan een wholesome puzzelavontuur dat straalt in sterke verhaalvertelling en bijzondere visuals. Zoals de titel wellicht doet vermoeden, vertelt Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon het achtergrondverhaal van de Umbra-heks. Hoe is zij gevormd tot die zelfverzekerde killer die we kennen uit de veelgeprezen actiegames? Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon is niet alleen een hele sterke game - het is ook een mijlpaal voor de franchise. Het moment dat er nieuwe ideeën werden gepresenteerd en dat het zich uitbetaalde in een uitstekende spin-off game. High risk, high reward en daarom ontvangt Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon ook een zeer respectabele positie in deze top 10.

Top10 Beste Games Bayonetta Origins

7. Sons of the Forest

Een cultklassieker uitbrengen is al een heel karwei. Een vervolg uitbrengen op het desbetreffende pareltje en verwachten dat alles goed gaat komen? Het is bijna suïcidaal, maar ontwikkelaar Endnight Games ging ervoor met Sons of the Forest. Het resultaat was een razendpopulaire horrorgame die Twitch voor meerdere dagen in zijn bezit nam. Fans kunnen opgelucht ademhalen dat het nalatenschap van The Forest in goede handen is. Sons of the Forest breidt het narratief uit en weet een ideale portie survival/horrror voor te schotelen. Endnight Games heeft lef getoond en daarom staat Sons of the Forest hoog op dit lijstje. Ja, we weten dat de game nog geteisterd wordt door Early Access kwaaltjes, maar die wegen niet op tegen de triomf die Endnight Games heeft weten te bereiken met Sons of the Forest. Durf jij het woud vol met kannibalen te betreden? Gelukkig heb je altijd Kelvin aan je zijde die je helpt met het verzamelen van hout. Of hij brandt je basis plat. Het is kiezen of delen!

Top10 Beste Games Sons of the Forest

6. DREDGE

Er zijn twee soorten indie horrorgames: de supertjes en de stinkies. Ondanks de rottende vis is DREDGE absoluut geen stinkerd te noemen - het is één van de beste horrorgames van dit moment. Laat het maar aan Team17 en de ontwikkelaars waar ze mee samenwerken over als je op zoek bent naar unieke ervaringen. In DREDGE lijkt alles zijn rustgevende gangetje te gaan. Je bent een simpele visserman die naar wat harinkjes hengelt om zo een centje bij te verdienen en de hongerige dorpsbewoners van voedsel te voorzien. Het gaat echter mis wanneer je een vis met twee extra ogen uit het water haalt: iets is hier goed fout. DREDGE is een grootmacht als het hebben over sfeer, immersie en de angst voor het onbekende. Het weet een bepaald gevoel van rust te combineren met onheil. Fans van de wat kleinere en subtielere horrorgames mogen DREDGE echt niet aan zich voorbij laten varen.

Top10 Beste Games DREDGE

5. Hogwarts Legacy

Ja, je ontkomt er niet aan. Natuurlijk moeten we het hebben over de recordbrekende Hogwarts Legacy. Wie had gedacht dat anno 2023 er gewoon een triple A Harry Potter-game op de markt zou worden gebracht? Om er nog een schepje bovenop te doen: wie had gedacht dat die game ook gewoon steengoed zou worden? Voor een lange tijd leek het alsof Hogwarts Legacy hetzelfde lot tegemoet zou komen als Cyberpunk 2077: veel uitstel, enorme ambitie en belachelijk veel marketingmateriaal, maar ook een lading aan issues op lancering. Hogwarts Legacy heeft echter wat zwarte magie gebruikt, want de game kwam ijzersterk uit de hoek. Visueel is het een plaatje en spelers kunnen zich helemaal verliezen in de Wizarding World. De spreuken vliegen je om de oren en er is meer dan genoeg te doen voor fans van de beroemde franchise. Ondanks dat er niet aan alle torenhoge verwachtingen kon worden voldaan, is Hogwarts Legacy niets minder dan een magische overwinning voor Warner Bros. Games en Avalanche Software!

Top10 Beste Games Hogwarts Legacy

4. Octopath Traveler II

Vorig jaar heeft Square Enix wat klappen moeten incasseren. De cijfers van de Marvel-games vielen tegen, het verloor flink wat studio's onder haar hoede en de meeste eigengemaakte JRPG's konden ook niet rekenen op een goede score. Het ziet er echter naar uit dat het Japanse bedrijf terug op weg is naar de top. Hoe ze daar komen? Terugkeren naar hun roots, natuurlijk. Final Fantasy XVI is één van de meest felbegeerde games van dit jaar, maar Square Enix kan in ieder geval al trots zijn op het feit dat ze een ander pareltje de wereld ingebracht hebben: Octopath Traveler II. Samen met Square Enix heeft ontwikkelaar ACQUIRE Corp. een beeldschone JRPG uitgebracht die tegelijkertijd zowel old school als modern aanvoelt. Dankzij unieke gameplaysystemen - zoals Break and Boost en Path Actions - is er genoeg om mee te experimenteren voor zelfs de meest ervaren JRPG-fan. Het nummer acht is echter een toverwoord voor Octopath Traveler II, want een JRPG moet natuurlijk een goed verhaal hebben, toch? Nou, bereid je maar voor op acht goed uitgewerkte verhalen en acht interessante personages. Dit is hoe je een klassieke JRPG uitbrengt. Square Enix toont met Octopath Traveler II dat ze nog steeds in staat zijn de markt te domineren met uitmuntende titels.

Top10 Beste Games Octopath Traveler II

3. Dead Space Remake

Electronic Arts lijkt op weg te zijn naar eerherstel. Het bedrijf wat meerdere keren uitgeroepen werd tot het slechtste bedrijf in de Verenigde Staten, is hard aan het werk om wat te doen aan hun reputatie. Het gaat nog niet perfect, maar we kunnen wel de overwinningen bejubelen. Mede daarom staat de Dead Space remake ontzettend hoog in dit lijstje. Het is bizar hoe goed de Dead Space remake is, aangezien het origineel ook nog prima wegspeelt. De 2023-versie is echter 9 van de 10 keer beter dan het origineel. Het zorgt ervoor dat Isaac Clarke minder als een postbode aanvoelt, maar meer als een badass ingenieur met kennis van zaken. Nog steeds is de horrorgame ontzettend sfeervol en intens. Je komt allerlei gemuteerd tuig tegen wanneer je door USG Ishimura banjert. Gelukkig is het wapenarsenaal voorbeeldig verbeterd, zodat je niet het gevoel hebt dat de helft van je gereedschap nutteloos is. Dead Space was altijd al goed, maar de Dead Space remake? Die is geweldig.

Top10 Beste Games Dead Space remake

2. Hi-Fi Rush

Er is geen grotere verrassing dan Hi-Fi Rush. Tango Gameworks staat bekend als een ontwikkelaar die zich voornamelijk bezighoudt met menig nachtmerrie, zoals The Evil Within en Ghostwire: Tokyo. Dus je kan je voorstellen dat fans van de studio nogal verwarrend opkeken toen Hi-Fi Rush de scene betrad. Hier is een muzikale actiegame met het visueel design van een stripboek. Oh ja, je kan het nu ook per direct spelen. Wat voor een baas ben je dan? Gewoon casual één van de beste Xbox-games van deze generatie droppen zonder er een woord vuil aan te maken. Waar moet ik beginnen? Hi Fi Rush vertelt een charmant en persoonlijk verhaal dat niet zou misstaan tussen de narratieven van jouw favoriete animatiefilms. De game ziet er beeldschoon en stijlvol uit, terwijl het ondersteund wordt door een te gekke soundtrack. Het is hakken en meppen op de beat, wat ervoor zorgt dat het een hele unieke benadering heeft met betrekking tot de gameplay. Hi-Fi Rush zorgt ervoor dat heel gameland swingt van top tot teen!

Top10 Beste Games Hi Fi Rush

1. Resident Evil 4 Remake

Het is belangrijk om je te realiseren hoe belangrijk de orginele Resident Evil 4 was voor de franchise, maar ook voor de game-industrie in het algemeen. Resident Evil zat in de put voordat het vierde deel uitkwam. Veel spin-off games werden slecht ontvangen en Capcom zat met de handen in de haren; wat moeten we nou toch doen met onze horrorfranchise? Resident Evil 4 brak de ban en zorgde voor een revolutie binnen gameland. De geperfectioneerde third-person shooter camera wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt in triple A producties en de klasse die Capcom toonde op survival/horror gebied was ongeëvenaard. Dus je snapt de spanning wel toen de Japanse gamegigant onthulde dat ze één van de belangrijkste games aller tijden gingen hermaken. Capcom heeft echter getoond dat ze heer en meester zijn op het gebied van actie/horrorgames. De Resident Evil 4 remake is een briljante liefdesbrief aan het origineel en speelt uitmuntend weg. Het is tegelijkertijd ontzettend vermakelijk vanwege de humor, maar het kan de speler ook flink doen bibberen door de intensiteit en de gruwelijke gore. Het is niet alleen één van de beste games die dit jaar is uitgekomen - het is net zoals het origineel één van de beste games die deze generatie te bewonderen is. Gezien het nalatenschap is dat een onmogelijk prestatie. Take a bow, Capcom! Dit is het werk van legendes.

Top10 beste games Resident Evil 4

Mijn god, wat was het moeilijk om de volgorde te bepalen zeg. Laten we zeggen dat er veel speelruimte is om tussen posities te wisselen. Wat een geweldig eerste kwartaal hebben we gehad. Wat waren jouw favoriete games in de eerste maanden van 2023? Ontbreken er nog games in deze lijst? Laat het ons weten in de comments. We zien jullie graag terug in juni om het tweede kwartaal onder de loep te nemen. En tot die tijd lees je al het nieuws over de beste games hier bij Gameliner!

Bram Noteboom Head of Content

Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Resident Evil 4 Remake

Ontwikkelaar:

Capcom

Uitgever:

Capcom

Release:

24 maart 2023

Pc, PlayStation 4, VR, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord