Opinion: Een 'ontspannen' avondje gamen met PSN®

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

System Update Required. Het is een melding die zo nu en dan mijn avondje gamen verhindert en zelfs verknalt. Voor iemand zoals ik die niet veel tijd heeft om te gamen, maar s'avonds zo nu en dan graag een paar uurtjes speelt, voelt deze opmerking aan als een lekke band voordat de race begint.

22:15 Hartslag: 80. Goed geluimd
Zo was het afgelopen week weer een (donker) feest toen ik met Dark Souls aan de gang ging (lees: wilde gaan) op de PS3. Nu heeft deze console bij mij altijd al moeite gehad om een fatsoenlijke internetverbinding vast te houden, wat blijkbaar ligt aan Ziggo en de modems die ze gebruiken. Wel raar dat mijn PSP's (ja ik heb er meer dan één) allemaal wel een goede verbinding hebben, alsmede elk ander apparaat in huis. Ik wilde even het PSN op, maar moest eerst een systeemupdate uitvoeren. Deze update kreeg ik niet gedownload - er ging iets fout bij 60% - en moest weer helemaal opnieuw beginnen. Toen was ik al een uur kwijt (en ook wat van mijn humeur), dus liet ik de PSN Store maar links liggen om 'snel' Dark Souls te spelen.

23:15 Hartslag: 110. Licht geïrriteerd
Om gebruik te maken van de online functies van Dark Souls, moest ik 'signed in' zijn. Oké,dan proberen we dat toch? Maar hó even, zo makkelijk gaat dat niet! Eerst moet ik mijn systeem updaten (wat dus niet was gelukt) en ik had geen zin om weer voor de optie 'exit game' te kiezen om daarna de update een uur later nogmaals te proberen. Dan maar Dark Souls in offline mode spelen: dat is ook leuk en meestal zelfs iets minder moeilijk.

23:40 Hartslag 126. Geïrriteerd
Ik was al lekker een kwartier mijzelf aan het kastijden in Lordran. Terwijl ik door een gang loop, plopt er ineens een scherm op met de uitleg dat er van Dark Souls een update versie 1.03 gevonden is, en of ik die nu wil downloaden. NEE, ik ben net aan het spelen G*dvr F*CK H%#@! Ik druk op de O-knop van mijn controller, en kan (lees: mag van Sony) weer verder. Tien minuten later plopt het scherm wéér op. NEE-HEE! En je raadt het al: twintig minuten na het eerste voorval is het voor de derde keer raak. Per ongeluk drukte ik op de X-knop (ik drukte op die knop in de game ten tijde dat het scherm opkwam). Prompt word ik zonder pardon uit de game gegooid en gaat mijn PS3 de 11MB grote update proberen te downloaden.

00:00 Hartslag 165. Zwaar gespannen en gefrustreerd
De 11MB kreeg ik vervolgens ook nog eens niet gedownload, dus dat maakte het feest compleet. Dark Souls maar snel opnieuw opgestart om te kijken wat te schade was van abrupt uit de game stappen. Gelukkig geen schade (Dark Souls saved zo'n beetje iedere stap die je zet), maar goed, mijn avond was verknald.

00:15 Hartslag 182. Ziedend.
Ik begon deze column te typen. Het hele systeem van Sony met zijn updates is een klant-onvriendelijk Gestapo systeem van het Derde Rijk (zeker met de achterlijke 'overeenkomsten' die je moet accepteren) dat de klant op geen enkele manier tegemoet komt. Zelfs wanneer mijn PS3 wel een fatsoenlijke internetverbinding zou hebben is het nog vervelend. Het updaten van je systeem duurt altijd keilang, en daarnaast hebben ze ook vrijwel iedere maand een update. Dan ook nog midden in het spel (komt niet alleen voor bij Dark Souls) gaan zeiken dat je moet updaten en je zonder pardon de game uitkwakken is het toppunt. Sony moet eens wat socialer worden en zorgen voor betere service, servers en minder van die f*cking systeemupdates. Mijn hele avond is in ieder geval grondig verknald. Weltrusten.

Lees meer