Top 10: Beste games van 2023 (april - juni)

Geplaatst:

In onze eerste top 10 beste games van 2023 kun je lezen dat in de eerste drie maanden van dit jaar er al een berg aan sterke titels was uitgekomen. Je zou denken dat in de periode tussen april en juni dat een stukje minder zou zijn, maar niks is minder waar. Wederom schotelen we je tien geweldige games voor; van de meest innovatieve indiegames tot de grote kaskrakers - we hebben ze allemaal hier! Ga er lekker voor zitten en geniet van het beste wat de game-industrie te bieden heeft. We kijken naar onze eigen reviews, de receptie van de fans en de impact die deze games hebben gemaakt op gameland. Alvast een kleine spoilerwaarschuwing: vampieren en bepaalde Lord of the Rings-personages zul je hier niet vinden. Let's get started!

Beste games van 2023 april  juni

10. OTXO

We beginnen met wellicht een vreemde eend in de bijt, maar als mijn gewaardeerde collega Patrick Meurs verkondigt dat iets vijf sterren waard is, dan luisteren en huiveren we. OTXO spreek je uit als oh-cho en het eerste wat je denkt is: oh-shit, is dit Hotline Miami 3? Nee, Devolver Digital heeft ontwikkelaar Lateralis Heavy Industries niet weten te strikken, maar dat wil niet zeggen dat ze geen ontzettend toffe actiegame op de markt kunnen brengen. In dit noir-esque moordballet betreed je een mysterieuze villa op zoek naar jouw verloren liefde. De drankjes die ze serveren branden een gat in je keel en dat is maar goed ook, want de combat is hectisch en bruut. Door de roguelike-elementen is elke trip door het vervallen huis anders en dankzij een enorme hoeveelheid vaardigheden en wapentuig kun je creatief kogels door menig crimineel blijven jagen zonder dat het saai wordt. OTXO is de ideale keuze voor de adrenalinejunkie die niet vies is van een 'whisky on the rocks'.

top10 games oxto

9. F1 23

Als er één franchise is die altijd wel kan rekenen op zowel uitstekende cijfers vanuit de pers als kritiek vanuit de fans, dan is het wel de F1-gameserie. Je kunt er echter niet omheen dat de F1-games op dit moment het toppunt zijn van de officiële Max Verstappen simulaties. EA heeft op dit moment een koninkrijk als we het hebben over racegamestudio's en Codemasters is hun kapitein. Op deze ontwikkelaar kan je rekenen en ook dit jaar leveren ze weer met F1 23. De terugkeer van Braking Point, de eliminatie van F1 Life, de toevoeging van F1 World en de strakke gameplay die je wilt hebben in een F1-game zitten allemaal in deze mooie bolide die we F1 23 noemen. Nou, hopelijk kan volgend jaar de carrièremodus ook wat liefde ontvangen en dan hebben we de ultieme Formula 1 racegame binnen! Totdat het zo ver is: geniet van de intense races die Codemasters weet te organiseren met F1 23.

F1 23 review1

8. Star Wars Jedi: Survivor

Het heeft een tijdje geduurd, maar eindelijk kunnen we genieten van Star Wars-games, zonder dat onze portemonnee ineens een stuk lichter aanvoelt tijdens het spelen. De terugkeer van Star Wars singleplayer-games was al kenbaar met Star Wars Jedi: Fallen Order, maar EA en Respawn Entertainment vonden dat nog niet voldoende. Zie hier, Star Wars Jedi: Survivor. Een sequel die het origineel overstijgt in vrijwel elk opzicht. De combat heeft de nodige toevoegingen ontvangen en de werelden die je kunt verkennen zijn groter dan ooit. Het verhaal van Cal Kestis die het opneemt tegen The Empire blijft aangrijpend en de selectie aan uitstekende personages versterken dit gevoel. Nu vraag je je wellicht af: had deze Star Wars-game niet een hogere positie verdiend? Er is helaas een 'disturbance in the force' - eentje die roet in het eten gooit. Door de performance issues kunnen we Star Wars Jedi: Survivor geen torenhoge positie bieden. Echter, Star Wars-fans kunnen in hun handjes wrijven, want de toekomst voor singleplayer Star Wars-games ziet er rooskleurig uit. En dat is mede te danken aan het werk van Respawn Entertainment.

Top10 beste games 2023 Jedi Survivor

7. Cassette Beasts

Wie had dat gedacht. Een Pokémon-wannabe die opgenomen wordt in de lijst van beste games die 2023 te bieden heeft? De reviews liegen er echter niet om. Overweldigend positief; zo wordt de game van Raw Fury en Bytten Studio ontvangen. En dat is ook ironisch genoeg precies wat je gaat ervaren wanneer je Cassette Beasts voor de eerste keer doorspeelt: een overweldigend positief gevoel. Deze indie/RPG is uitstekend en dat heeft meerdere redenen. Zo schotelt het een zeer aandoenlijk narratief voor, heeft het monsterdesign waar je u tegen zegt en weet het zo nu en dan uitdagend uit de hoek te komen middels een uitgebreid combatsysteem. Bytten doet wat Game Freak niet doet en biedt een volwassen Pokémon-game aan met alle opties waar fans al jaren om zeuren. Cassette Beasts is simpelweg als muziek in de oren en je doet er wijs aan om deze titel snel te vangen!

Top10 beste games van 2023 Cassette Beasts

6. Amnesia: The Bunker

Frictional Games is één van de meest invloedrijke ontwikkelaars geweest, dankzij hun horrorfranchise: Amnesia. Het was voornamelijk Amnesia: The Dark Descent die enorm hoge ogen gooide en ervoor zorgde dat er een revolutie plaatsvond binnen gameland. Het zorgde ervoor dat de Let's Play's belachelijk populair werden, aangezien menig jonge gamer het net wat te eng vond om af te dalen in de laatste Amnesia-game. Daarnaast is de invloed nog steeds voelbaar in moderne wandelende horrorervaringen. Met Amnesia: The Bunker laat Frictional Games echter zien dat een oude hond nog steeds nieuwe trucjes kan leren. De vierde Amnesia-titel heeft ijzersterke gameplay, terwijl het ook die tergend effectieve atmosfeer blijft koesteren. Qua verhaal is het misschien geen hoogvlieger, zoals The Dark Descent en SOMA, maar Frictional Games kan apetrots zijn op deze uitmuntende horrortitel. Durf jij het om de bunker te betreden? Trek dan maar je bruine soldatenbroek aan!

Amnesia The Bunker review Xbox Series X3

5. Humanity

Een vindingrijke puzzelgame ontwerpen is een heel karwei. Mocht je toch iemand moeten aanwijzen voor de job, dan zijn tha ltd. en Enhance absoluut een duo waar je op kunt bouwen. Enhance rockte de scene al eerder met hun moderne take op een klassieke puzzelgame met Tetris Effect: Connected en ze zijn nu terug om ons de les te lezen over schaapgedrag. In Humanity speel je als een hond. Eigenlijk zou dat al reden genoeg zijn om de game in de top 10 neer te plaatsen, maar deze hond moet enorme kuddes aan mensen begeleiden naar veiligheid. De creativiteit die komt kijken bij Humanity is ongehoord en daarbij biedt het de spelers bakken met content aan. Het weet de ervaring te allen tijde fris te houden en is een waar genot om doorheen te spelen. Humanity is op weg om de beste puzzelgame van dit jaar te worden! Verdienen wij mensen dit allemaal wel?

Humanity4

4. Final Fantasy XVI

We zijn alweer aangekomen bij het zestiende mainline deel in de Final Fantasy-serie. Wederom zet Square Enix de gameindustrie in vuur en vlam, want Final Fantasy XVI is een knaller van jewelste. In deze moderne JRPG stap je in de schoenen van Clive Rosfield. Hij is de protagonist van een aangrijpend verhaal dat ondersteund wordt door grafische hoogstandjes en epische muziektracks. De echte hoofdrolspeler in Final Fantasy XVI is echter de combat. Met één melee aanval, één magic aanval en een unieke Eikon move houdt Square Enix de combat toegankelijk, maar ontzettend bevredigend. Om maar te zwijgen over de enorme Eikon versus Eikon gevechten. Er is absoluut genoeg om van te genieten in Final Fantasy XVI. Er moet alleen wel gezegd worden dat het erop lijkt dat de oudere Final Fantasy-fans achtergelaten worden. Geliefde, maar verouderde gameplaysystemen maken geen opkomst en dit kan even wennen zijn. Echter, dit maar een smetje op het ongelofelijke succes wat Square Enix geleverd heeft met Final Fantasy XVI! De toekomst is hier en zit vol met actie.

Final Fantasy XVI exclusief PlayStation 5

3. Diablo IV

Om Blizzard de duivel te noemen is wellicht wat gemeen (en accuraat), maar onder het motto: geef de eer aan wie de eer toekomt, is het ook tijd om de Amerikaanse grootmacht een schouderklopje te geven. Er is geen ontkomen aan: Diablo IV is een uitmuntende actie/RPG. Vanaf moment één zaten de servers vol en trapte zowel ervaren rotten als nieuwkomers plezier in Sanctuary. Het weet alle klassieke elementen die goed werkten uit de Diablo-franchise terug te brengen, maar steekt alles in een nieuw duivels jasje. Diablo IV zit bomvol met content en het heeft daarnaast ook nog eens geen agressieve microtransacties? Damn, ik wist niet dat je het in je had, Blizzard. Er is simpelweg zo veel om van te houden in de vierde Diablo-game. De vindingrijkheid, de esthetiek, de gameplay, het levelontwerp en de endgame zijn allemaal om van te smullen. Het is daarom niet zo gek dat vele Diablo-fans wederom een vuur in hun hart hebben gevonden. Thanks, Satan Blizzard!

top10 games Diablo IV

2. Street Fighter 6

Capcom is on fire. In het eerste kwartaal veroverde ze de eerste plek van de top 10 games (januari t/m maart) dankzij de sublieme Resident Evil 4 remake. Op het moment van publiceren is de heruitgave van Ghost Trick: Phantom Detective ook een feit. Wederom een Capcom-game die dit jaar de felbegeerde 5-sterren reviewscore heeft bemachtigd. Kan het nog beter worden voor de Japanse gamegigant? Natuurlijk, want hier is Street Fighter 6. De klassieke vechtgameserie introduceert met deeltje zes niet alleen een solide basis, maar innoveert op ongekende manieren het vechtgamegenre. De World Tour-modus is genieten geblazen voor de singleplayer-fanaat, terwijl multiplayer-veteranen aan de slag kunnen met diverse online modi. Met een kleurrijk roster, swingende soundtrack en een pakkende visuele stijl is het een genot voor de zintuigen. Het mooiste nieuws van allemaal? Het speelt simpelweg ontzettend goed weg. Street Fighter is terug, baby! Mortal Kombat en Tekken moeten gaan knokken om Capcom's vechtgame van de troon te stoten. Wat een gevecht wordt dat!

top10 games Street Fighter 6

1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Ja, deze zag je natuurlijk al aankomen. Het is de hoogst scorende game op OpenCritic aller tijden. Nintendo's trotse troefkaart. De beste uitbreiding die gameland ooit gezien heeft (ha-ha). The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom is de gedoodverfde GOTY favoriet. Het is dat dit jaar zo bomvol zit met uitstekende titels, anders was de race om de gouden plak niet heel spannend meer geweest. Echter, we kunnen er niet omheen dat The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom absolute klasse is vanuit team Nintendo. Het bouwt voort op de fundering die de gameontwikkelaar neerlegde met Breath of the Wild. Het resultaat is een actievol avontuur met een levendige open-wereld, interessant narratief en gameplaysystemen waar je u tegen zegt. Je kunt een heel boek vullen met alles wat Tears of the Kingdom goed doet. Het zette heel gameland op z'n kop en liet weten dat Nintendo nog steeds in de business is om de gameindustrie te domineren. Niet door trends achterna te jagen, maar door ongekende kwaliteit te leveren. Daarom weet The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom de eerste plek te veroveren in deze top 10 beste games van 2023 (april t/m juni). Het verdient niet voor niets de titel 'meesterwerk'.

top10 games The Legend of Zelda Tears of the Kingdom

Flinke waslijst, of niet? Ja, het gaat lekker met gameland en dat is wel te zien aan de kwalitatieve output. Tien games is eigenlijk net té weinig om de hele periode mee samen te vatten. Mis jij nog bepaalde titels? Zijn er controversiële games die we echt wel in deze lijst hadden moeten opnemen? Had je de bestaande volgorde graag anders gezien? Laat het ons weten in de comments. Kom vooral terug eind september, wanneer we deel drie van deze reeks online gooien. Tot die tijd, veel gameplezier gewenst. Wat ben ik blij met het gamejaar tot nu toe!

Bram Noteboom Content Manager

Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Uitgever

Nintendo

Reviewscore

Platforms

Nintendo Switch

Releasewindow

12 mei 2023

Ontwikkelaar

Nintendo

Gameliner Awards

Beste game van 2023

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord