Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

Women in Games roept op tot meer gelijkheid in de game-industrie

Women in Games heeft vandaag een manifest gelanceerd. In dit manifest roept de organisatie op tot meer gelijkheid binnen de game-industrie.

Women in Games (WIG) is een Britse non-profitorganisatie die wereldwijd werkt aan een gelijk speelveld voor vrouwen en meisjes in de game- en eSports-industrie. Ze werken samen met Women in Games Corporate, Individual en Education Ambassadors en verschillende partners om eerlijkheid en gendergelijkheid te promoten. De organisatie laat zich inspireren door het manifest van de Suffragettes dat meer dan een eeuw geleden in Groot-Brittannië werd gepubliceerd, en erkent dat vrouwen nu weliswaar stemrecht hebben, maar dat er nog veel werk moet worden verzet om eerlijkheid en gelijkheid te waarborgen, zoals blijkt uit hun eigen manifest.

In het manifest worden veertien redenen gegeven om vrouwen in de game-industrie te supporten:

 • 1. Omdat vrouwen lange tijd zijn gemarginaliseerd in de game-industrie en het tijd is om actie te ondernemen en een eerlijk speelveld te creëren.
 • 2. Omdat 'economische gelijkheid van vrouwen goed is voor het bedrijfsleven' (VN, 2023).
 • 3. Omdat pleiten door samenwerking en communicatie fundamentele hulpmiddelen zijn in de strijd om discriminatie uit te bannen.
 • 4. Omdat alle vrouwen die in de industrie werken het verdienen om eerlijk behandeld te worden op alle niveaus, van het maken van content tot het leiden van teams en van junior tot senior management.
 • 5. Want gelijke lonen voor iedereen betekent ook gelijke lonen voor vrouwen.
 • 6. Want om van de game-industrie een plek van fair play te maken, moet er een omgeving worden gecreëerd waarin iedereen thuishoort.
 • 7. Want om een eerlijke afspiegeling te willen zijn van de hele wereld, moeten games een eerlijke afspiegeling van de wereldbevolking zijn.
 • 8. Want seksisme en intimidatie zijn een plaag voor de game-industrie en het is de taak van iedereen, vooral van leiders, om de gezondheid, veiligheid en het welzijn van vrouwen te waarborgen.
 • 9. Omdat giftige game-omgevingen vrouwen ervan weerhouden om deel te nemen aan beschaafde game-gemeenschappen.
 • 10. Omdat de levenservaringen en professionele expertise van vrouwen enorm divers zijn, zorgen ze voor meer innovatieve ideeën, betere games en een rijkere, levendigere creatieve cultuur voor iedereen.
 • 11. Want om eerlijkheid te bereiken, moeten de tastbare barrières die vrouwen ervan weerhouden de game-industrie te betreden, worden weggenomen.
 • 12. Omdat het omarmen van gendergelijkheid en diversiteit in games en de gamesindustrie leidt tot een duurzame toekomst.
 • 13. Omdat onderwijs, opleiding en professionele ontwikkeling voor meisjes en vrouwen essentieel zijn om een eerlijk speelveld te creëren.
 • 14. Omdat - om al deze redenen samen te vatten - een eerlijk speelveld iedereen ten goede komt.

De game-industrie heeft te kampen met grote tekortkomingen: vrouwen en meisjes worden vaak blootgesteld aan gendergerelateerde toxiciteit in zowel echte als online game-omgevingen. Het onderzoek onder vrouwelijke gamers wijst op een toename van toxiciteit, waardoor vrouwelijke gamers worden ontmoedigd en wat ook buiten gaming ernstige gevolgen heeft. Beschuldigingen van discriminatie van vrouwen in de game-industrie zijn wijdverspreid, waardoor een cultuur is ontstaan waarin onacceptabel gedrag wordt getolereerd. Een van de meer recente en bekende voorbeelden is de rechtszaak tegen Activision Blizzard. De vertegenwoordiging van vrouwen in de game-ontwikkeling blijft onevenredig laag, met een gebrek aan begrip voor hun rol. Er is dringend onderzoek nodig om ongelijkheden tussen mannen en vrouwen bij het maken van games aan het licht te brengen en belemmeringen voor leidinggevende functies voor vrouwen aan te pakken. Eerder hadden wij al een Opinion geschreven over vrouwen in de game-industrie en de ongelijkheid die er nu heerst.

Women in Games streeft naar verandering door te pleiten voor vrouwen, meisjes en individuen met verschillende genderidentiteiten, waaronder transgender-, genderdiverse- en intersekse-vrouwen, om een cultuur van eerlijkheid en saamhorigheid in werk- en game-ruimten te bevorderen. Ze richten zich op verschillende belangrijke gebieden, met een wereldwijde gemeenschap die hun zaak ondersteunt. Dit omvat een netwerk van meer dan 1.600 individuele ambassadeurs in 70 landen, naast 40 bedrijfs- en onderwijsambassadeurs. Ze organiseren wereldwijde evenementen om veilige en ondersteunende netwerk- en carrièremogelijkheden te bieden, publiceren inzichtelijk materiaal over gendergelijkheid in de game- en esports-sector en organiseren jaarlijkse Women in Games Global Awards om de prestaties van vrouwen in de branche te vieren. Women in Games werkt samen met gelijkgestemde organisaties aan onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten en streeft naar echte verandering in het publieke debat en de daadwerkelijke ervaringen van vrouwen in de game- en eSports-sector.

Wat vind jij van het manifest van Women in Games? Is er meer gelijkheid nodig in de game-industrie?

Over auteur Claudia Tjia

Claudia Tjia Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Tags

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?