Xbox Games Showcase 2024: Absolute klasse

Geplaatst: 11 juni 2024 12:15
Aangepast: 17 juni 2024 10:23
-

Het zomerse festival der games - ondanks dat de zomer pas op 21 juni van start gaat - nadert de conclusie. Gisteravond keken we nog gezellig naar wat Ubisoft in huis had en Nintendo laat ons niet zo Direct weten wat zij van plan zijn. Ik ga er geen doekjes om winden - we begonnen met een valse start. Summer Game Fest 2024 leverde helaas geen knallers op. Tuurlijk zaten er wat leuke games tussen, maar die had je ook per e-mail kunnen versturen. Nee, onze Gameliner-redactieleden (die overigens stuk voor stuk helden en heldinnen zijn) waren aan het zwoegen en kregen niet meteen die positieve energie terug. Je weet wel - die dopamine die je aanmaakt wanneer je iets zo ontzettend vets ziet, dat je alleen maar kunt denken hoe je in de releaseweek ervoor zorgt dat je een volledig lege agenda hebt. Eventjes dreigde de Summer Game Fest-periode stuk te lopen op een teleurstelling. Werd 2024 weer een baggerjaar en hoeven we voorlopig ook niet het vizier op de toekomst te houden? Doemdenken is uiteindelijk niet nodig gebleken, want op 9 juni 2024 mochten we genieten van het absolute spektakel dat de naam Xbox Games Showcase 2024 draagt. Ik neem je mee door mijn beleving van het evenement.

Xbox Games Showcase 2024 thumb1

De belofte van Xbox - dat ze nou toch écht even de schouders eronder gaan zetten en ons elk kwartaal een joekel van een game gaan voorschotelen - staat al een aantal jaren als een wankel kaartenhuis. Begrijp mij niet verkeerd: Xbox heeft zeker uitstekende titels uitgebracht, maar de kwaliteit en de timing van haar games voelen wat inconsistent. Door middel van de Xbox Games Showcase 2024 toont de groene gamemaker de spierballen. De ware potentie komt naar voren, en dat terwijl iconische Xbox-franchises, zoals Forza en Halo, een jaartje overslaan. Wil dat zeggen dat er geen authenticiteit op de showvloer was? Natuurlijk wel! Het leek wel weer 2007, joh. Wanneer Fable er zo tof uitziet, Age of Mythology nog nooit zo relevant is geweest en Gears of War: E-Day teruggaat naar de duistere dagen, dan weet je dat het genieten wordt. Zelfs Perfect Dark kwam langs met de flitsende gameplaybeelden. De first-party output van Xbox lijkt eindelijk op volle toeren te draaien. Ze leunen overigens niet alleen op welbekende IP's. Denk hierbij aan de stop-motion South of Midnight die ons meeneemt naar The Dirty South of de aankomende RPG Avowed - die eruit begint te zien als wederom een masterclass van Obsidian Entertainment. Om maar te zwijgen over de re-reveal van State of Decay 3, wiens rotte vlees ik stiekem toch erg intrigerend vind.

Die first-party output wordt zeker verrijkt door het feit dat niet alleen Bethesda, maar ook Activision/Blizzard dit jaar van de partij was. Kijk, dat je even punten scoort bij de mainstream met die ijzersterke reveal van Black Ops 6, dat had ik je van tevoren kunnen vertellen. Echter, je ziet toch een verschil met de Call of Duty-meuk die de laatste jaren met een sneltreinvaart naar de winkelschappen is geknald. Het is meteen kenbaar dat Treyarch alle tijd van de wereld heeft gehad om een volledig pakketje te mogen maken. Dan houdt zelfs een Call of Duty-speler van de vergane Xbox 360-gloriedagen met een schuin oog de boel in de gaten. Dit is natuurlijk het Activision-kant van het verhaal, maar had Blizzard wat te melden? Jazeker! Die laten weer even zien dat ze koning der cinematics zijn en dat ze het stukje live-service ook redelijk in de smiezen hebben. World of Warcraft: The War Within en Diablo IV: The Vessel of Hatred waren zelfs voor een leek een genot voor het oog.

Is Bethesda nu niet meer Big Daddy Phils favoriete kindje? Nou, ik denk dat hij maar moeilijk onderscheid kan maken. Hoe kan de beste man ook een keuze maken, wanneer de showopener een middeleeuwse DOOM-game is? De waanzinnige entree van DOOM: The Dark Ages zorgde meteen voor een hoop apengeluiden uit onze Discord-call. Jezus, wat ziet de Slayer er goed uit. Waar hij in DOOM Eternal vooral een vliegensvlugge demi-god van verwoesting was, lijkt het erop dat onze favoriete slachter ditmaal een wat defensievere rol op zich neemt. Bewapend met een schild - die tevens dient als een kettingzaag - is hij de grootste Ultra Nightmare voor elke demon. Zeker als hij daarnaast doodleuk een Atlan mech bestuurt en op een draak rijdt die lasers schiet. Nee, Bethesda heeft de zaken prima op orde. Moet ook wel, anders word je niet benaderd door Lucasfilm Games om een triple-A productie van Indiana Jones te maken. Indiana Jones and the Great Circle zweept de boel op en ik heb dan ook alle vertrouwen in MachineGames dat ze deze hypetrain wel even naar het eindstation leiden. Choo-choo!

Xbox Games Showcase 2024 games

Lieve lezers, het stopt niet bij het first-party bloedbad dat we hebben waargenomen. Nee, de third-party games waren ook aanwezig. Iedereen die mijn content al een tijdje volgt, weet direct waarmee ik nu ga openen: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. Ik volg de Oekraïense studio - genaamd GSC Game World - al een hele poos op de voet. Toen de trailer kwam te verschijnen, merkte ik toch wel dat er bepaalde emoties omhoog kwamen. Niet alleen omdat ik het idee heb dat het er echt ontzettend goed uitziet, maar vooral omdat ik deze mensen het succes zo ongelofelijk gun. Щасти тобі, GSC Game World! Ik wenste ze even het allerbeste, terwijl ik mijn vizier richt op die andere third-party toppers. Rebellion is de befaamde studio achter de Sniper Elite-franchise, maar ze werken ditmaal aan iets compleet anders: Atomfall. Ik hou ervan wanneer studio's nieuwe dingen proberen die wat verder van hun bed liggen. Kijken jullie mee, Ubisoft en Electronic Arts? Assassin's Creed Shadows en Dragon Age: The Veilguard hebben in mijn ogen namelijk nog wat te bewijzen. Maar goed, je kan niet altijd zes gooien.

Een succesvolle third-party line-up valt en staat natuurlijk met je eigen interesses. Zoals je net gelezen hebt, ben ik nog steeds aan het dagdromen over de reveals die precies in mijn straatje passen. Dat maakt het als maar makkelijker om te kijken naar de andere aankondigingen en het gehele plaatje te zien als compleet geslaagd. Ik ga niet pretentieus doen en tegen jou vertellen dat Metal Gear één van de beste gameseries is die de mensheid te bieden heeft. Het kan wellicht wel kloppen, zeker als ik het online een beetje nalees, maar ik heb nog nooit een titel van de solide slang gespeeld - tenzij je zijn inclusie in Super Smash Bros. meerekent. Dat gezegd te hebben: de Metal Gear Solid 3 Snake Eater remake ziet er keurig uit. Net zoals Clair Obscur: Expedition 33. Vooral onze redactieleden werden omver geblazen door deze mysterieuze aankondiging - en ze zijn niet de enige. Life is Strange: Double Exposure is een titel, waarvan ik blij ben dat die bestaat. Voor mezelf niet zozeer, maar wel voor mijn vriendin die superfan is van deze franchise. De volledige line-up aan games die we hebben mogen aanschouwen is gevarieerd, energiek en aangrijpend te noemen.

Xbox Games Showcase 2024 Activision Blizzard

Afijn, maar om niet geheel bestempeld te worden als een fanatiekeling zonder enig kritisch denkvermogen, werp ik hier nog wat suggesties op tafel. Om van deze S-tier showcase een SSS-tier bedoeling te maken. Ja, we slaan die dubbele S eventjes over als je het niet erg vindt - daar moet MachineGames maar mee aan de haal. Ondanks het feit dat we echt moddervette games voorbij hebben zien komen, waren er toch wel een aantal MIA. Ik doel hier voornamelijk op de first-party titels, aangezien Xbox daar zelf grip op heeft. Dat Hollow Knight: Silksong weer vijf jaar vermist raakt, daar kunnen we gezamenlijk niet zo veel aan doen. Ik had persoonlijk wel een releasedatum voor Towerborne verwacht, maar die krijgen we pas later dit jaar te horen. Maar wat dacht je van games, zoals Everwild, Contraband en Clockwork Revolution? Deze had ik alle drie graag welkom geheten, maar afijn - dat zat er dit jaar niet in. Ik maak mij overigens geen zorgen om de ontwikkeling van die titels, al begint de tijd voor Everwild toch wel een beetje te dringen heb ik het idee. Ook de games die tijdens de Xbox Games Showcase '24 voorbij kwamen kregen vaak geen vaste releasedata - zelfs niet de games die nog precies zes maanden te tijd hebben om in de winkels te verschijnen. Tenminste, dat is de releasewindow die ze zichzelf hebben opgelegd. Ik bespeur dan toch enige onzekerheid over het behalen van die lanceringsdata, dus waarom smoren we dat niet in de kiem, Xbox?

Tot slot had ik eigenlijk wel meer nieuws verwacht over de backlog van Activision Blizzard integratie naar Xbox Game Pass. Het viel sowieso op dat de abonnementsdienst van Microsoft een wat ingetogenere rol speelde tijdens het evenement. Tuurlijk komen er bakken aan games aan, maar wat mij betreft mag je hier nog meer te koop mee lopen - al is dat de marketingcommunicatieadviseur in mij die nu spreekt. Afijn, de Activision Blizzard-deal is nou al een tijdje rond en ik had eigenlijk wel verwacht dat we ondertussen Spyro en Crash hadden toegevoegd aan onze online bibliotheken. En wat te denken van de oude Black Ops-games - nu is toch het perfecte moment om ze vrij te geven, zodat iedereen geheel voorbereid aan de slag kan met oorlogsmisdaden in deeltje zes? De onduidelijkheid is iets wat Xbox eigenlijk de kop in moet drukken, want het is nu een warrige bedoeling. Diablo IV staat erop, maar waar is de rest? En wat is de exacte reden voor de vertraging?

Maar goed, dat is mijn nederige mening. Ik merk op dat ik elke alinea wel kan blijven aanvullen, maar laten we ook wat bewaren voor onze Discord-gesprekken. Kom vooral langs als je lekker wilt kletsen over alles wat met gamen te maken heeft. Wat vond jij van de Xbox Games Showcase 2024? Stond jij ook een partij te giechelen als een klein jochie of dacht je er heel anders over? Laat het ons vooral weten in de comments. Ik heb natuurlijk niet alles kunnen benoemen, maar ik ben ontzettend benieuwd naar jullie favoriete momenten!

Bram Noteboom Content Manager

Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Lees meer
Reacties
Avatar DelaanZ
DelaanZ

11 juni 2024 om 14:41

Niets gaat boven een enthousiaste Bram als het op Xbox aankomt. Het is je gegund! ;-)

Avatar Juggy
Juggy

11 juni 2024 om 14:45

(bijgewerkt)

@DelaanZ much love bro <3

Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord